Pensioenverdeling bij scheiding: wat verandert er (en wanneer)?

Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan komt er veel op je af – emotioneel én financieel. Eén van de onderwerpen die geregeld moet worden, is de verdeling van het pensioen. Dit is vaak een complex onderwerp waar veel onduidelijkheid over bestaat. En met de komst van het nieuwe pensioenstelsel verandert er ook het nodige.

Belangrijk om te weten: de regels voor pensioenverdeling bij scheiding blijven voorlopig zoals ze zijn, en veranderen pas vanaf 1 januari 2028.

Huidige regels: pensioenverevening

Op dit moment geldt in Nederland dat je bij scheiding recht hebt op:

  • De helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd

  • Het tot de scheidingsdatum opgebouwde partnerpensioen (als dat op opbouwbasis is verzekerd)

Let op:
– Het partnerpensioen wordt alleen verdeeld als het op opbouwbasis is verzekerd.
– Is het partnerpensioen op risicobasis verzekerd? Dan heeft je ex-partner geen recht op een uitkering na jouw overlijden.

Twijfelt je hoe het bij jou zit? Vraag het na bij je pensioenuitvoerder of werkgever. Je mag overigens samen andere afspraken maken, bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant of huwelijkse voorwaarden.

Belangrijk: meld de verdeling bij de pensioenuitvoerder

Als je samen kiest voor pensioenverdeling, moet je dit binnen twee jaar na de scheiding melden bij de pensioenuitvoerder. Doet je dit niet? Dan keert de pensioenuitvoerder het volledige pensioen aan één van jullie uit, en moet je dat onderling alsnog verdelen. Dat levert vaak gedoe op.

Huidige nadeel: levenslang verbonden via pensioen

Volgens de huidige regels krijg je pas pensioen van een ex-partner als hij of zij daadwerkelijk met pensioen gaat. Stelt je ex-partner het pensioen twee jaar uit? Dan moet jij óók twee jaar langer wachten op je deel. Dat voelt voor veel mensen als een vervelende afhankelijkheid, en is dan ook een van de redenen dat de wet aangepast wordt.

Nieuwe regels vanaf 1 januari 2028: conversie

Vanaf 2028 gaat pensioenverdeling bij scheiding er anders uitzien:

  • Je krijgt dan een eigen pensioenrecht (conversie),

  • De helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen én het opbouwbare partnerpensioen wordt omgezet in een nieuw, zelfstandig ouderdomspensioen,

  • Je bepaalt zélf wanneer je jouw pensioen laat ingaan,

  • Je bent dus niet meer afhankelijk van de keuzes van een ex-partner.

De pensioenuitvoerder krijgt de scheiding automatisch door via de Basisregistratie Personen (BRP) en verdeelt het pensioen vervolgens rechtstreeks tussen beide ex-partners.

Let op: vanaf 1 januari 2028 is het partnerpensioen standaard op risicobasis. Dat betekent dat er bij overlijden geen bijzonder partnerpensioen meer wordt opgebouwd. Overweeg in dat geval bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, zodat jij of je ex-partner niet onverwacht zonder inkomen komt te zitten.

Wat kun je nu al doen?

– Controleer of je pensioenregeling opbouw- of risicobasis is verzekerd,
– Meld de pensioenverdeling tijdig bij de pensioenuitvoerder,
– Bespreek of je wilt afwijken van de standaardverdeling, bijvoorbeeld via een echtscheidingsconvenant,
– Bereid je voor op de nieuwe regels vanaf 2028.

Advies nodig?

Een pensioenverdeling bij scheiding is geen standaard klusje. Laat je goed informeren over de financiële gevolgen, zeker nu het pensioenstelsel verandert.

Wil je weten waar je staat? Van Berkel Accountants denkt met je mee – of het nu gaat om fiscale gevolgen, financiële planning of overleg met pensioenuitvoerders.

Bron: financialfocus

Bron: | 03-04-2025