Stel: je maakt bezwaar tegen een naheffingsaanslag, maar hoort daarna niks meer. Geen brief, geen e-mail, geen uitspraak. Tot je ineens te horen krijgt dat je te laat in beroep bent gegaan. Dat overkwam een man die bezwaar maakte tegen twee parkeerboetes. De zaak kwam uiteindelijk tot aan de Hoge Raad. De conclusie van de procureur-generaal? Een e-mailadres invullen is nog géén toestemming voor digitale communicatie.
Wat was er aan de hand?
De man ontving twee naheffingsaanslagen voor parkeerbelasting en maakte bezwaar via een online formulier. Daarbij vulde hij – verplicht – zijn e-mailadres in. De heffingsambtenaar stuurde de uitspraak op bezwaar per e-mail. Maar de man ontving die mail naar eigen zeggen nooit. Toen hij later in beroep ging bij de rechtbank, werd zijn beroep niet-ontvankelijk verklaard. Hij zou te laat zijn geweest. De man vocht die beslissing aan tot aan de Hoge Raad.
Wat zegt de procureur-generaal?
De procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad is kritisch:
- Alleen een e-mailadres invullen op een online formulier is niet genoeg om aan te nemen dat iemand per e-mail bereikbaar wil zijn voor officiële besluiten
- Zeker niet als dat veld verplicht is, en er dus geen vrije keuze was
- Ook moet de overheid de verzending van een e-mail goed kunnen aantonen. Een simpele screenshot van een verzonden mail is onvoldoende
Kortom: als burger moet je expliciet aangeven dat je berichten van de overheid digitaal wilt ontvangen. En de overheid moet zorgen dat het verzenden van zulke berichten goed traceerbaar is.
Wat betekent dit voor jou?
Werk je veel met digitale formulieren of communicatie met de overheid (bijvoorbeeld als ondernemer)? Dan is het belangrijk dat je weet waar je wel of geen toestemming voor geeft. Andersom: als je als bedrijf of instelling met klanten, burgers of andere partijen digitaal communiceert, zorg dan dat:
- Ontvangers expliciet akkoord gaan met elektronische communicatie
- Je kunt aantonen dat een bericht ook echt is verzonden
- Je altijd een alternatief biedt voor wie geen e-mail wil gebruiken
En hoe loopt deze zaak af?
De PG adviseert de Hoge Raad om het cassatieberoep gegrond te verklaren. Dat betekent dat het beroep van de man alsnog in behandeling moet worden genomen. De Hoge Raad moet hier formeel nog uitspraak over doen, maar het signaal is helder: je mag niet zomaar uitgaan van digitale bereikbaarheid.