Wetsvoorstel Vbar: meer duidelijkheid over de grens tussen loondienst en zzp

Werk je met zzp’ers of ben je zelf zelfstandige? Dan weet je hoe ingewikkeld het soms is om precies te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of zelfstandigheid. De overheid werkt daarom aan een nieuw wetsvoorstel: Vbar, oftewel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Dit wetsvoorstel moet meer houvast geven bij het beoordelen van arbeidsrelaties. De bedoeling is dat de wet op 1 januari 2026 in werking treedt. Maar wat verandert er precies – en wat betekent dat voor jou als ondernemer of opdrachtgever?

Van onduidelijkheid naar duidelijkere regels

Het wetsvoorstel Vbar heeft als doel om bestaande rechtspraak duidelijker vast te leggen in wetgeving. Daarmee moet het eenvoudiger worden om te bepalen of iemand die voor je werkt een werknemer is of een zelfstandige. De beoordeling gebeurt aan de hand van drie elementen:

  1. Werkinhoudelijke en organisatorische sturing
    Zijn er aanwijzingen dat jij bepaalt hoe, wanneer en waar het werk wordt uitgevoerd? Dan wijst dat op een arbeidsovereenkomst.
  2. Kenmerken van zelfstandigheid
    Denk aan eigen tarieven, eigen gereedschap, of vrijheid om opdrachten te weigeren. Dat zijn signalen dat iemand als zelfstandige werkt.
  3. Extern ondernemerschap
    Als de eerste twee elementen niet duidelijk uitsluitsel geven, wordt gekeken naar de manier waarop iemand zich in het economisch verkeer gedraagt: heeft hij meerdere opdrachtgevers, een eigen website, investeert hij in zijn bedrijf?

De rol van extern ondernemerschap is onlangs bevestigd door een uitspraak van de Hoge Raad. De regering past het wetsvoorstel nu aan om dit ook expliciet mee te nemen in de beoordeling.

Waarom is dit belangrijk?

De kwalificatie van een arbeidsrelatie heeft grote gevolgen:

  • Is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Dan gelden het minimumloon, ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte en premies voor sociale zekerheid.
  • Gaat het om een zelfstandige? Dan gelden andere regels, zoals het ontbreken van werknemersrechten én fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

Voor opdrachtgevers speelt daarnaast het risico op loonheffingen met terugwerkende kracht als achteraf blijkt dat de arbeidsrelatie verkeerd is beoordeeld.

Wat is de planning?

Het wetsvoorstel is onderdeel van het bredere Herstel- en Veerkrachtplan, waar ook EU-afspraken aan verbonden zijn. Als de wet niet uiterlijk 1 januari 2026 in werking treedt, kan dat zelfs financiële gevolgen hebben voor Nederland in de vorm van een lagere EU-bijdrage. Het aangepaste wetsvoorstel wordt naar verwachting voor de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wat kun je nu al doen?

Werk je met zelfstandigen of ben je zelf zzp’er? Dan is het slim om alvast te kijken hoe jouw situatie zich verhoudt tot de criteria in Vbar. Bij Van Berkel Accountants helpen we je graag om te beoordelen:

  • Of er sprake is van een echte zzp-relatie
  • Of je als zelfstandige voldoende extern ondernemerschap toont
  • Welke afspraken je het beste vastlegt in een overeenkomst

Voorkom gedoe achteraf en zorg dat je klaar bent voor de regels van morgen.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid | publicatie | 2025-0000040119 | 26-03-2025