De belastingdruk voor verhuurders van onroerend goed in box 3 staat volop in de belangstelling. Zeker nu het kabinet heeft voorgesteld om het forfaitaire rendement op overige bezittingen in 2026 en 2027 met maar liefst 1,78%-punt te verhogen. Dat plan is bedoeld om het uitstel van de invoering van de nieuwe Wet werkelijk rendement box 3 financieel te dekken. Maar: voor veel verhuurders betekent het een flinke lastenverzwaring.
Wordt daar iets aan gedaan?
De Tweede Kamer heeft inmiddels aan de bel getrokken. Er moet volgens hen gekeken worden naar mogelijkheden om de belastingdruk voor verhuurders te verlichten. De staatssecretaris heeft daarom drie opties op tafel gelegd:
1. Het forfait niet (of minder) verhogen voor onroerend goed
Een logische oplossing, maar het is nog de vraag of dit plan haalbaar is.
2. Kosten aftrekken in de tegenbewijsregeling
Bijvoorbeeld onderhouds- of financieringskosten. Klinkt aantrekkelijk, maar blijkt in de praktijk lastig uitvoerbaar. Bovendien is het juridisch ingewikkeld om dit voordeel alleen aan verhuurders van onroerend goed toe te kennen.
3. Aanpassen van de leegwaarderatiotabel
De leegwaarderatio zorgt nu al voor een lagere belastinggrondslag bij verhuur. Maar deze tabel mag niet zomaar worden aangepast. Daarvoor is eerst nieuw onderzoek nodig.
Wat betekent dit voor jou als verhuurder?
Voorlopig blijft het onzeker welke optie het gaat worden – of dat er überhaupt aanpassingen komen. In ieder geval is het duidelijk dat de verhoging van het forfait in box 3, en de gevolgen voor verhuurders, onderwerp zijn van discussie bij de voorjaarsbesluitvorming. Wil je weten wat dit voor jouw situatie betekent? Of alvast sparren over slimme mogelijkheden om je box 3-positie te optimaliseren? Bij Van Berkel Accountants denken we graag met je mee.