De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers: wat je moet weten

Vanaf 2027 wordt de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) naar verwachting verplicht voor zzp’ers in Nederland. Wat betekent dit voor jou als zelfstandige? In dit artikel bespreken we de wat de verplichte AOV precies is en waarom hiertoe besloten wordt.

Huidige situatie

Een AOV is nu niet verplicht. Hoewel de AOV financiële zekerheid biedt, heeft slechts 23% van de zzp’ers er momenteel een. Als reden hiervoor noemen ze meestal dat de premie te hoog is en dat ze liever vertrouwen op spaargeld of het inkomen van een partner. Sommigen kiezen ook voor een broodfonds, dat de eerste twee jaar arbeidsongeschiktheid dekt. Vanzelfsprekend brengt dit de nodige risico’s met zich mee.

Waarom een verplichte AOV?

De verplichte AOV komt voort uit afspraken in het pensioenakkoord van 2023. Deze maatregel is bedoeld om de financiële risico’s voor zelfstandigen zonder personeel te beperken. Volgens het SEO Economisch Onderzoek kan 30% van de zzp’ers het gemiste inkomen namelijk niet opvangen bij langdurige ziekte of een ongeval.

De redenen voor deze verplichting zijn:

  • Zorgen over inkomensderving: Veel zzp’ers zijn onvoldoende beschermd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid.
  • Europese druk: De Europese Commissie dringt aan op betere sociale vangnetten voor zelfstandigen.
  • Ongelijkheid verkleinen: Door een verplichte AOV wordt het speelveld tussen zelfstandigen en werknemers eerlijker.

Wat houdt de verplichte AOV in?

Wanneer de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) in 2027 wordt ingevoerd, krijg je deze automatisch opgelegd. Dit betekent dat je premie moet gaan betalen en je dekking ontvangt volgens de voorwaarden van de verplichte regeling. Deze verplichte AOV wordt uitgevoerd door het UWV, en de Belastingdienst zal de premie innen.

Kosten en dekking van de verplichte AOV

De premie wordt inkomensafhankelijk en bedraagt 6,5% van je inkomen. Deze premie is fiscaal aftrekbaar. Hiervoor krijg je bij langdurige ziekte of een ongeval een bruto uitkering van maximaal €1.935 per maand, met een wachttijd van één jaar.

Belangrijk detail is dat de dekking geldt alleen voor algemeen geaccepteerde arbeid. Dit kan beperkend zijn vergeleken met reguliere verzekeringen die uitkeren op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid.

Wil je bredere dekking willen dan de verplichte AOV biedt, dan biedt een particuliere aanvullende AOV uitkomst.

Conclusie

Hoewel de verplichte AOV pas in 2027 wordt ingevoerd, is het verstandig om alvast na te denken over je financiële toekomst. Of je nu wel of niet al een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, door de verplichte AOV gaat dit er anders uit zien. Heb je vragen over jouw financiële situatie en de consequenties van een (verplichte) arbeidsongeschiktheidsverzekering? Neem gerust even contact met ons op, we denken graag met je mee.

 

Bron: Thu, 21 Nov 2024 10:23:25 +0100