Steeds meer mensen investeren in cryptovaluta zoals Bitcoin of Ethereum. Maar hoe zit het eigenlijk met de belasting? De Belastingdienst geeft steeds meer duidelijkheid: meestal vallen cryptovaluta onder box 3 van de inkomstenbelasting. Maar in sommige gevallen kan het ook box 1 zijn. Wat betekent dit voor jou?
Cryptovaluta in box 3
Voor de meeste particulieren horen cryptovaluta bij het vermogen in box 3. Ze worden gezien als beleggingen, vergelijkbaar met aandelen en obligaties. De Belastingdienst ziet cryptovaluta namelijk als vermogensrechten met een economische waarde.
Let op:
- Cryptovaluta worden (nog) niet als banktegoeden aangemerkt.
- De fiscale regels blijven volop in ontwikkeling. In de toekomst kan er dus nog wat veranderen, wat gevolgen kan hebben voor jouw aangifte.
Kortom: bewaar altijd een goed overzicht van je cryptobezit en de waarde daarvan op peildatum 1 januari.
Wanneer vallen cryptovaluta in box 1?
Ben je actief bezig met de handel in cryptovaluta? Dan kan de Belastingdienst dat zien als een bron van inkomen in box 1. Dat gebeurt bijvoorbeeld als:
- Je winst behaalt door structurele handel of speculatie.
- Je veel tijd en kennis inzet om actief koerswinsten te realiseren.
- Je handelt met het oogmerk om winst te behalen, zoals bij een onderneming.
Een goed voorbeeld hiervan is een uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden, waarin een belastingplichtige actief handelde in crypto en daarmee in 75-80% van de gevallen succesvol was. Hier vond het Hof dat er sprake was van een bron van inkomen in box 1.
Europese regels: extra informatie-uitwisseling
Vanaf 2026 wordt het voor de Belastingdienst nóg makkelijker om inzicht te krijgen in buitenlandse cryptobezittingen. Europese aanbieders van cryptodiensten moeten vanaf januari 2026 jaarlijks gegevens aanleveren aan de belastingdiensten binnen de EU. Deze informatie wordt vervolgens gedeeld tussen landen.
Wat betekent dit voor jou?
- Cryptobezittingen in het buitenland zijn straks vrijwel niet meer te verbergen.
- De Belastingdienst kan deze informatie terugwerkend opvragen tot twaalf jaar geleden.
- Het kan slim zijn om eventuele oude aangiften te verbeteren of alsnog in te dienen via een vrijwillige inkeerregeling.
Ons advies
Cryptovaluta zijn nog volop in ontwikkeling én blijven fiscaal een aandachtspunt. Wij raden aan om:
🔹 Altijd zorgvuldig je cryptobezit te registreren.
🔹 Tijdig te controleren of je jouw crypto’s goed hebt opgegeven in je aangifte.
🔹 Alert te zijn op toekomstige wetswijzigingen, zowel nationaal als internationaal.
Twijfel je of jouw cryptobezit goed is verwerkt in je belastingaangifte? Wij helpen je graag om alles helder en correct op orde te brengen. Neem gerust contact op voor advies of ondersteuning.