Denk jij dat je ondernemer bent, maar ziet de Belastingdienst dat anders? Dat kan grote gevolgen hebben voor je belastingvoordelen. Een recente zaak laat zien hoe streng de Belastingdienst kijkt naar de feiten.
Geen ondernemer? Dit vond de Belastingdienst
Een belastingplichtige in deze zaak had drie activiteiten: boekhouden, kavelhandel en loodgieterswerk in Duitsland. Hij zag zichzelf als ondernemer, maar de Belastingdienst dacht daar anders over. Het resultaat? Zijn inkomsten werden gezien als resultaat uit overige werkzaamheden en hij kon fluiten naar belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek.
De rechtbank was het eens met de Belastingdienst en gaf drie redenen:
Te weinig zakelijke structuur – Voor al zijn activiteiten had hij maar één opdrachtgever en geen uitbreidingsplannen. Dat lijkt meer op bijverdiensten dan op een echte onderneming.
Te weinig omzet en inzet – De boekhoudklus leverde slechts € 867,79 op en de kavelhandel had in 2019 helemaal geen omzet. Met zulke cijfers is het lastig om als ondernemer gezien te worden.
Geen overtuigend bewijs – Hij verwees vooral naar zijn verleden als ondernemer, maar kon niet aantonen dat hij in 2019 nog steeds voldeed aan de ondernemerscriteria.
Eerder akkoord biedt geen garantie
De belastingplichtige probeerde nog een beroep te doen op het vertrouwensbeginsel: hij beweerde dat de Belastingdienst hem in een eerdere controle (2009-2013) wél als ondernemer had erkend. Maar dat haalde niks uit. Waarom niet?
- De situatie in 2019 was totaal anders dan in 2009-2013.
- Het eerdere akkoord ging alleen over zijn kavelhandel, maar die leverde nu niks op.
Kortom: een oude erkenning biedt geen garantie voor de toekomst.
Geen Aftrek huisvestingskosten
De ondernemer wilde ook zijn volledige huisvestingskosten aftrekken, omdat zijn woning volgens hem als opslag en kantoor diende. Hij leverde foto’s in van dozen en stellingkasten in zijn woonkamer, maar dat was voor de rechtbank niet overtuigend.
- Hij kon niet bewijzen dat hij echt in Duitsland woonde.
- Zijn woning voldeed niet aan de eisen voor een zelfstandige werkruimte.
Gevolg? Geen aftrek van huisvestingskosten.
Wat kun jij hiervan leren?
Wil je als ondernemer worden erkend door de Belastingdienst (en profiteren van belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek)? Zorg er dan voor dat je voldoet aan de belangrijkste criteria:
✔ Genoeg opdrachtgevers – Een echte onderneming heeft meerdere klanten.
✔ Voldoende omzet en tijdsbesteding – Incidenteel werk of lage omzet maakt je geen ondernemer.
✔ Heldere structuur – Werk met offertes, facturen en een professionele uitstraling.
✔ Goede onderbouwing – Zorg voor bewijs dat je écht ondernemer bent.
Wil je zeker weten dat je aan de eisen voldoet? We helpen je graag met advies en een sterke fiscale positie. Vul het formulier hieronder in en we nemen contact met je op. Je kunt ons natuurlijk ook even bellen.