skip to Main Content

Van Berkel Accountants tekent Convenant Horizontaal Toezicht

Afgelopen jaar tekende Van Berkel Accountants met de Belastingdienst het convenant Horizontaal Toezicht. Dit heeft niet alleen voor ons, maar ook voor jou als klant veel voordeel. Graag vertellen we je hier meer over.

Wat is Horizontaal Toezicht?

Horizontaal Toezicht is een alternatief voor het traditionele ‘verticale toezicht’. Bij verticaal toezicht toetst de Belastingdienst de betrouwbaarheid van een aangifte achteraf. Dat kost veel tijd, we weten allemaal hoe lang het soms duurt bij de Belastingdienst voordat je een uitsluitsel krijgt. Bij ‘horizontaal toezicht’ vindt de afstemming vooraf plaats. Samen maken we afspraken over de fiscale processen, werkwijzen en onderlinge communicatie. Het doel van horizontaal toezicht is om de kwaliteit van aangiftes te behouden en verbeteren, en om onnodig werk te voorkomen.

Waarom krijgen wij Horizontaal Toezicht?

De afspraken en kwaliteitseisen voor horizontaal toezicht zijn vastgelegd in een ‘convenant horizontaal toezicht’. Om in aanmerking te komen voor horizontaal toezicht moet je als fiscaal dienstverlener zijn aangesloten bij een erkende koepelorganisatie, voor Van Berkel Accountants is dat Auxilium Adviesgroep. Ook moeten we als als kantoor aan strenge eisen voldoen en iedere paar jaar een onafhankelijke toetsing doorstaan. In 2022 hebben wij deze toetsing positief afgerond. Daarmee heeft de Belastingdienst indirecte garantie dat wij aan de afspraken en kwaliteitseisen voor het horizontaal toezicht voldoen.

Wat zijn de voordelen van Horizontaal Toezicht?

Dat de Belastingdienst vooraf vertrouwen heeft in (de kwaliteit van) Van Berkel Accountants en onze werkwijze, levert jou als klant fijne voordelen op:

  • Minder controles Ten eerste betekent horizontaal toezicht minder kans op een belastingcontrole. Maar ook bij horizontaal toezicht worden er steekproeven uitgevoerd. Als je gecontroleerd wordt, is dat vaak wel minder intensief.
  • Sneller duidelijkheid Met horizontaal toezicht krijg je veel sneller een definitieve aanslag, meestal al binnen 2 weken. Op die manier heb je sneller zekerheid, en minder kans op (hoge) belastingrentes.
  • Voorrang Met horizontaal toezicht wij een vast aanspreekpunt bij de Belastingdienst. Sommige verzoeken hoeven we niet via de reguliere weg in te dienen, maar gaan via de contactpersoon. Ze worden daardoor een stuk sneller behandeld en je hebt dus ook sneller duidelijkheid over je fiscale situatie.

Wie kan er meedoen?

Horizontaal toezicht is vooral een positieve mogelijkheid. Maar dat betekent niet dat het voor iedereen geschikt is. Als belastingplichtige heb je altijd je eigen verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld om je administratie altijd netjes op orde te hebben is en  tijdig en duidelijk te communiceren. Maar ook om je afspraken met Van Berkel Accountants en de Belastingdienst na te komen. En natuurlijk om je belastingaanslagen netjes en op tijd te betalen. Ga je hier niet op een verantwoordelijke manier mee om? Dan kan Van Berkel Accountants of de Belastingdienst je de toegang tot horizontaal toezicht weigeren en/of ontzeggen.

Kan ik me aanmelden voor Horizontaal Toezicht?

Als je klant bent bij Van Berkel Accountants, dan vragen we je automatisch of we je ook mogen aanmelden voor horizontaal toezicht. Ben je geen klant of heb je helemaal geen boekhouder? Dan kun je je niet zomaar zelf aanmelden voor horizontaal toezicht. Horizontaal toezicht is bedoeld voor grote ondernemingen, brancheorganisaties, koepelorganisaties en fiscaal dienstverleners. Als ondernemer met een eenmanszaak kun je je hier dus niet zomaar zelfstandig bij aansluiten.

Bron: Tue, 28 Nov 2023 16:16:15 +0100
Back To Top