Op 1 januari 2024 gaan de percentages voor de belastingrente een stuk omhoog. Dat betekent dat het nog belangrijker wordt om op tijd aangifte te doen of je voorlopige aanslag aan te passen. Als je voorlopige aanslag namelijk teveel afwijkt van de definitieve resultaten, kan de belastingrente ook behoorlijk oplopen. Hieronder lees je precies hoe dit zit.
Het tijdig doen en betalen van je (voorlopige) aangiften blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk zijn wij er altijd om je hiermee te helpen. Wil je meer informatie of heb je vragen over jouw aangiften? Neem dan contact met ons op.
Wat is belastingrente?
Belastingrente is een rente die de Belastingdienst in rekening brengt of vergoedt als er een verschil is tussen het bedrag dat je hebt aangegeven of betaald en het bedrag dat je na de definitieve aanslag verschuldigd bent of terug te ontvangen hebt.
Wanneer betaal je Belastingrente?
De Belastingdienst stelt: “Als het door toedoen van de belastingplichtige te lang duurt voordat een inspecteur een belastingaanslag vaststelt, moet er belastingrente worden betaald.” En ze vinden dat het te lang duurt, wanneer er zes maanden na het einde van het tijdvak waarover de belasting verschuldigd is, nog geen juiste aangifte is gedaan. Doe je op tijd aangifte of verzoek je tijdig om een voorlopige aanslag, dan wordt er geen belastingrente in rekening gebracht.
Wat verstaat de Belastingdienst dan onder tijdig? Aangiftes inkomstenbelasting die voor 1 mei ingediend zijn en aangiften vennootschapsbelasting (met een boekjaar gelijk aan het kalenderjaar) die voor 1 juni ingediend zijn, zijn op tijd. Zorg anders dat je vóór deze data een verzoek om een voorlopige aanslag hebt ingediend.
Wanneer ontvang je Belastingrente?
Als de inspecteur er te lang over doet om een belastingaanslag met een teruggaaf vast te stellen, wordt er belastingrente vergoed. Deze termijn is acht weken wanneer het een verzoek om een voorlopige teruggave betreft en dertien weken in andere gevallen. Ook in deze situatie start de renteperiode zes maanden na het einde van het tijdvak waarover de belasting verschuldigd is.
Hoe hoog is de Belastingrente in 2023?
In de coronaperiode werd de belastingrente tijdelijk verlaagd naar 0.01% maar sindsdien is de rente alweer fors gestegen. Voor verschillende soorten belasting, gelden verschillende rentepercentages. Op dit moment is het tarief voor de vennootschapsbelasting 8% en voor de overige belastingen 6%.
De hoogte van de belastingrente wordt voor de vennootschapsbelasting bepaald door de wettelijke rente voor handelstransacties, met een minimum van 8%. Voor de overige belastingen is deze gekoppeld aan de wettelijke rente voor niet-handelstransacties, met een minimum van 4%. Deze hoge rentetarieven maakte het de afgelopen jaren al steeds belangrijker om op tijd aangifte te doen. Of op zijn minst tijdig om een voorlopige aanslag te verzoeken, om de belastingrente zo laag mogelijk of zelfs nihil te houden.
Wat wijzigt er in 2024?
Op 19 september 2023 hebben de staatssecretarissen van Financiën in een Kamerbrief (TK 2023-2024, 32 140, nr 173) beschreven hoe het tarief van de belasting- en invorderingsrente vanaf 1 januari 2024 bepaald zullen worden. Vanaf deze datum is de belastingrente gekoppeld aan de ECB-rente met een opslag van 5,5%-punt voor de vennootschapsbelasting, de bronbelasting en de solidariteitsbijdrage en 3%-punt voor de overige belastingen.
Het minimumtarief voor de vennootschapsbelasting wordt 5,5% en het minimumtarief voor de overige belastingmiddelen wordt 4,5%. De actuele tarieven zijn altijd terug te vinden op de website van de Belastingdienst.
Op dit moment is de ECB-rente 4,5%. Dat betekent dat de belastingrente voor de vennootschapsbelasting op 10% uitkomt en voor de overige belastingen op 7,5%, beide flink hoger dan de huidige tarieven. Het belang om tijdig te verzoeken om zo nauwkeurig mogelijk voorlopige aanslagen wordt hiermee nog groter.
Belastingrente bij toeslagen
De toeslagen kennen een eigen renteregeling. Bij de definitieve vaststelling ontvang je rente over een extra te ontvangen toeslag en betaal je rente over toeslagen die je moet terugbetalen. De renteperiode start op 1 juli van het jaar volgend op het berekeningsjaar. Het eindigt op het moment van definitieve toekenning of herziening.
De belastingrente voor toeslagen was gekoppeld aan de belastingrente voor de inkomstenbelasting. Bij handhaving van deze koppeling zou dus ook de belastingrente bij toeslagen per 1 januari stijgen naar 7,5%. Maar gezien de impact die het terugvorderen van de toeslag heeft op de toeslaggerechtigden, vindt de Belastingdienst dit te hoog. Daarom wordt voorgesteld deze rente per 1 januari 2024 vast te zetten op 4%.
Wat is invorderingsrente?
Naast de belastingrente is er ook nog invorderingsrente. Dit betaal je wanneer je de verschuldigde belasting of toeslag te laat (terug)betaalt.
Het percentage van de invorderingsrente sloot in het verleden aan bij het percentage belastingrente voor de overige belastingen. Ook deze rente is tijdens de coronaperiode verlaagd naar 0,015, maar wordt sinds 1 juli 2022 weer stapsgewijs verhoogd naar 4% (vanaf 1 januari 2024) Dit tarief zal vanaf 1 januari 2024 voor alle belastingsoorten gelden. Het is uitvoeringstechnisch namelijk niet mogelijk hier per belastingsoort een ander percentage voor te berekenen. Maar het is niet uitgesloten dat dit tarief in de toekomst ook aan de ECB-rente wordt gekoppeld.